Porady

Żywność ekologiczna – dlaczego warto zmienić nawyki żywieniowe?

Nawyki żywieniowe mają istotny wpływ na to, jak się czujemy i jak wyglądamy. Dlatego przygotowując posiłki dla siebie i całej rodziny warto zastanowić się nad odpowiednim doborem produktów spożywczych. Dotyczy to zarówno tego, co jemy, jak i marek, po które sięgamy. Nie bez znaczenia jest bowiem pochodzenie produktów oraz ich skład. Ze względu na metody wytwarzania żywności najbardziej korzystne dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia są produkty ekologiczne. I chociaż wciąż brakuje naukowego potwierdzenia na to, że żywność ekologiczna jest zdrowsza od tej wytwarzanej konwencjonalnymi metodami, wielu konsumentów odczuwa wyraźną różnicę.

Żywność ekologiczna to zdrowa żywność produkowana metodą rolnictwa ekologicznego z dbałością o środowisko naturalne i dobrostan zwierząt. To właśnie rolnictwo ekologiczne, w ramach którego stosuje się substancje naturalne i naturalne procesy obróbki surowca gwarantuje wysoką wartość odżywczą żywności ekologicznej, jej bogaty smak i aromat oraz korzystny wpływ na nasz organizm.

Żywność ekologiczna to także doskonała propozycja dla osób borykających się z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi. Produkty eko są wolne od sztucznych konserwantów i ulepszaczy, które odpowiadają za niepożądane reakcje organizmu.

Zmiana codziennych nawyków żywieniowych a produkty ekologiczne w Twoim koszyku

Zmiana codziennych nawyków żywieniowych to długofalowy proces, którego nie warto przyspieszać – zbyt nagła i drastyczna zmiana może się odbić negatywnie na naszym samopoczuciu, powodować zagubienie i zwyczajnie zniechęcać nas do poznawania nowych smaków. Dlatego zamiast zamieniać wszystkie dotychczas kupowane produkty spożywcze na produkty ekologiczne, warto sięgać po nie sukcesywnie, kolejno eliminując z diety produkty wysoko przetworzone, słodycze oraz produkty niskiej jakości o wysokiej zawartości konserwantów i różnego rodzaju ulepszaczy. Tak wdrożona zmiana z pewnością pozwoli nam na poprawę naszych nawyków żywieniowych, jednocześnie dając szansę na zapoznanie się z propozycją żywności ekologicznej różnych marek i wybór tych, które najbardziej nam odpowiadają pod względem smaku czy konsystencji. Warto bowiem pamiętać o tym, że rynek żywności ekologicznej w Polsce – choć wciąż relatywnie niewielki w porównaniu z naszymi Zachodnimi sąsiadami – rozwija się bardzo dynamicznie, co przekłada się na stałą dywersyfikację asortymentu produktów eko, które coraz częściej możemy zakupić nie tylko w specjalistycznych sklepach, ale również w supermarketach, i to w coraz bardziej korzystnej cenie.

Sprawdź produkty ekologiczne ze sklepu PolBioEco!

Sok z brzozy z cytryną ekologiczny Bio NaturoOcet jabłkowy bio 5% Bio Naturo

Producent żywności ekologicznej PolBioEco – przekonaj się, jak możemy Ci pomóc w zmianie nawyków żywieniowych na zdrowsze

Marka PolBioEco to producent żywności ekologicznej o ugruntowanej pozycji na rynku. Nasza firma posiada certyfikat AgroBioTest nr PL-EKO-07-13901. AGRO BIO TEST jest najbardziej doświadczoną polską organizacją specjalizującą się w certyfikacji produktów rolnictwa ekologicznego, według wymogów międzynarodowych. Certyfikat AgroBioTest nr PL-EKO-07-13901 daje naszym Klientom pewność, że wyroby rolnicze sygnowane przez PolBioEco zostały wytworzone zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego, z wykorzystaniem naturalnych substancji ochrony i odżywiania roślin oraz naturalnych procesów obróbki surowca.

Na przestrzeni kolejnych lat działalności marka PolBioEco jako producent żywności ekologicznej rozwijała swoją ofertę o nowe produkty ekologiczne, których poszukiwali nasi Klienci. To przełożyło się na szeroki i zróżnicowany katalog produktów oraz marek, który stale dywersyfikujemy i rozszerzamy. Wszystko po to, aby nasi Odbiorcy mogli jeść zdrowo i smacznie, a w ich codziennej diecie nie zabrakło tego co najważniejsze – przyjemności z jedzenia.

Na co dzień współpracujemy ze specjalistami od zdrowego żywienia i dietetyki. To daje nam pewność, że żywność ekologiczna marki PolBioEco nie tylko wpisuje się w założenia rolnictwa ekologicznego, ale jednocześnie odpowiada założeniom budowania zdrowych nawyków żywieniowych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *