Porady

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy jest wspaniałym produktem spożywczym, który staje się coraz ważniejszym elementem naszej świadomej diety oraz świadomego i zdrowego trybu życia. Więcej na temat jego prozdrowotnych właściwości znajdziesz na naszym blogu: właściwości zdrowotne octu jabłkowego Warto mieć go w domowej spiżarni i używać go regularnie.

Ocet jabłkowy jest bardzo łatwy w przygotowaniu i jeżeli mamy czas, miejsce i odpowiednie produkty, możemy go przygotować w naszym domu. Jeżeli nie macie na to czasu i energii warto skorzystać z szerokiej gamy naszych propozycji octu: Sprawdź nasze octy jabłkowe. Dla tych, co lubią domowe wyroby przedstawiamy jak zrobić domowy ocet jabłkowy. Nie musisz korzystać z całych jabłek, chociaż w przepisie tak podaje, gdyż ocet ten powstanie zarówno z obierek i resztek z przygotowywania szarlotki, czy przetworów z jabłek.

Co potrzebujemy do zrobienia domowego octu jabłkowego? 

1. Dobrej jakości jabłka (lub obierki). Oczywiście najlepsze jabłka są ze sprawdzonego źródła, niepryskane, z małej przydomowej hodowli. Jeżeli kupujesz jabłka w sklepie koniecznie wybierz jabłka ekologiczne. Dzięki temu uzyskasz pewność, że wytworzony ocet jest najlepszej możliwej jakości.

2. Dobrej jakości wodę. Możesz użyć wody z kranu, ale pamiętaj, że jest ona chlorowana i należy ją przegotować przed użyciem. Na wszelki wypadek przegotuj nawet wodę z butelki.

3. Biały cukier lub miód– ok. 3-5 łyżeczek w zależności od kwaśności jabłek.

4. Słój o pojemności minimum 2 litry (po prostu nie ma sensu nastawiać mniejszy), gazę i gumkę recepturkę lub sznurek.

5. Czas i cierpliwość.

Jak nastawić ocet w domu? Oto najprostszy przepis na domowy ocet jabłkowy:

1. Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Dobrze umyj jabłka (chyba, że są z bardzo sprawdzonego źródła), wyparz słoik oraz nóż i deskę do krojenia. Jest to bardzo ważne, gdyż zapobiega to zepsuciu nastawionego octu.

2. Pokrój jabłka na mniejsze kawałki. Nie obieraj jabłek ze skórek – są one bardzo ważne dla całego procesu. Zostaw też gniazda nasienne.

3. Rozmieszaj wodę z cukrem lub miodem w ilości wystarczającej do zalania słoika. Pamiętaj, aby cukier lub miód rozpuścić w ciepłej wodzie.

4. Umieść pokrojone jabłka do ¾ słoika. Zalej jabłka wodą z cukrem lub miodem (woda powinna być letnia).

5. Słoik zabezpiecz gazą w celu zabezpieczenie przed muszkami i innymi owadami.

6. Odstaw ocet w suche i ciepłe miejsce.

7. Teraz potrzebujemy czasu.

Co się dzieje od momentu nastawienia domowego octu jabłkowego do momentu, gdy jest już gotowy?

1. Najpierw następuje fermentacja alkoholowa, która trwa ok 4-6 tyg. Codziennie pamiętaj zamieszać ocet wyparzoną, a najlepiej dedykowana łyżką, aby nie dopuścić do wytworzenia pleśni. Piana, która tworzy się na powierzchni jest naturalnym etapem fermentacji alkoholowej.

2. Kiedy jabłka zaczną opadać, piana zacznie znikać, a na powierzchni  pojawi się galareta – jest to matka octu.  To Twój ocet jabłkowy magicznie przeszedł z etapu fermentacji alkoholowej do fermentacji octowej.

3. Matkę możesz użyć do nastawienia nowego octu, a resztę octu przelej przez gazę do butelki i korzystaj z niego jak najwięcej.

4. Ocet w temperaturze chłodniczej (lodówka) może stać wiele lat. Ocet jest naturalnym konserwantem i nie ma obawy, że bardziej się zoctuje.

Ważne:

– dbaj aby jabłka nie wystawały w początkowej fazie fermentacji ponad płyn

– codziennie pamiętaj, aby przynajmniej raz zamieszać płyn czystą łyżką

Powodzenia w produkcji domowego octu jabłkowego.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *