Porady

Ksylitol – właściwości i zastosowania, czyli co warto o nim wiedzieć

Ksylitol na łyżecce obok truskawek

Jeszcze do niedawna słodziki nie cieszyły się dobrym zdaniem wśród potencjalnych konsumentów. Z czasem jednak ludzie zmienili zdanie na ich temat. Wszystko za sprawą badań naukowych i faktu, że słodziki to nie tylko syntetyczne zamienniki cukru, zagrażające zdrowiu lub życiu. Najlepszym tego przykładem jest ksylitol. 

Co to jest ksylitol, jak go używać i jakie posiada on zastosowania? Czy słodzenie ksylitolem jest zdrowe i bezpieczne? Odpowiemy na te pytania w kolejnych akapitach. Zapraszamy do zapoznania się z przygotowanym przez nas materiałem. Zobacz, jak wiele możliwości oferuje ksylitol i jak wykorzystać jego potencjał w codziennym żywieniu.

Co to jest ksylitol?

Jest to nic innego jak cukier brzozowy. Cieszy się on coraz większą popularnością wśród osób szukających sposobu na ograniczenie ilości spożywanych kalorii. Ksylitol to tzw. alkohol cukrowy lub cukier z brzozy. Posiada on w cząsteczce 5 atomów węgla – w odróżnieniu od cukrów 6-cio i 12-sto węglowych tj.:

  • glukoza,
  • fruktoza,
  • sacharoza,
  • laktoza.

Ksylitol został odkryty i wyprodukowany po raz pierwszy w 1891 r. Dokonali tego niemieccy i francuscy uczeni. W pierwszej kolejności nie zwrócili oni jednak na niego szczególnej uwagi i nie szukali zastosowań dla swojego odkrycia. Dopiero w trakcie trwania II Wojny Światowej ksylitol zyskał uznanie wśród producentów żywności i konsumentów, gdyż stał się on zamiennikiem brakującego cukru.

Warto zauważyć, że ksylitol można spotkać w wielu owocach i warzywach. Należą do nich m.in.:

  • śliwki,
  • truskawki,
  • jagody,
  • maliny,
  • szpinak,
  • kalafior,
  • dynia,
  • bakłażan.

Co ciekawe, ksylitol produkowany jest również przez ludzki organizm. Proces ten zachodzi w wyniku przemiany materii.

Reasumując powyższe informacje: ksylitol to naturalny ekologiczny słodzik, który pozyskiwany może być m.in. z brzozy. Jak się go produkuje, jakie ma on właściwości i co można zrobić z jego pomocą? Przejdź dalej i sprawdź!

Ksylitol – jak to jest zrobione

Chociaż ksylitol nazywany jest również cukrem brzozowym (ze względu na tradycyjną formę pozyskiwania), nie jest on obecnie z niej otrzymywany. Powyżej umieściliśmy listę warzyw i owoców, które posiadają w swoim składzie ksylitol, lecz należy zaznaczyć, że są to naprawdę znikome ilości i gdyby ktoś chciał wyekstraktować ksylitol ze śliwek lub jagód, byłoby to definitywnie nieopłacalne.

Ksylitol Naturo cukier brzozowy

                               Ksylitol 500g od PolBioEco

Ksylitol możemy uzyskać na dwa sposoby – chemiczny i z wykorzystaniem mikroorganizmów. Metoda chemiczna polega na uwodornieniu ksylozy, czyli składnika ścian komórkowych roślin. Trzeba jednak zaznaczyć, że jest to proces nieopłacalny. Dużo lepszą alternatywą jest produkcja ksylitolu, w której aktywny udział biorą mikroorganizmy (grzybów z rodzaju Candida). Odpowiedzialne są one za fermentację produktów odpadowych rolnictwa do ksylitolu. Jest to sposób pozwalający wykorzystać m.in. takie produkty spożywcze, jak np.:

  • kukurydza,
  • wytłoki trzciny cukrowej,
  • przycięte gałązki drzewek oliwnych,
  • strąki soi,
  • łupinki orzeszków ziemnych,
  • łodygi ryżu,
  • skórkę od bananów.

I wiele innych. Powyższa lista jest oczywiście jedynie przykładowa. Produkcja ksylitolu z użyciem mikroorganizmów jest dużo bardziej opłacalna, gdyż pracę związaną z syntezą wykonują ww. mikroorganizmy. Następnie czysty ksylitol ekstraktowany jest przy pomocy krystalizacji.

Najpopularniejsze zastosowania ksylitolu

Zastanawiasz się nad tym, gdzie możesz wykorzystać ksylitol? Zakres zastosowań jest niezwykle szeroki. Z jego pomocą możesz posłodzić niemal wszystko – od herbaty przez domowe wypieki, aż po przetwory (w tym różnego rodzaju cydry). Zobacz, jak używać ksylitolu w domu (lub gastronomii).

Fit słodycze, czyli przepisy na zdrowe desery z małą ilością kalorii

Kiedy możemy mówić o słodyczach, że są fit? Najlepiej gdy zawierają one ograniczoną ilość cukru lub posiadają podwyższoną ilość białka. Ksylitol to świetny zamiennik cukru, który w 100g posiada zaledwie 240 kcal. Dla porównania cukier ma aż 390 kcal. Biorąc pod uwagę, ile słodzika musimy dodać do ciasta, jest to naprawdę duża oszczędność kalorii – zwłaszcza w skali miesiąca.

Domowe przetwory, wino i cydr

Chyba każdy z nas ma na swojej liście smakołyków przetwory domowe – niezależnie, czy są to różnego rodzaju sosy (np. pomidorowe lub paprykowe), czy słodkie dodatki (np. dżemy i powidła). Chcesz ograniczyć ich kaloryczność? Dżem z ksylitolem to doskonały przykład zastosowania naturalnych słodzików w tradycyjnych przepisach.

Nie można przejść obojętnie obok domowego wina i cydru. Ksylitol to najbezpieczniejszy słodzik do produkcji alkoholu, który nie pobudzi procesu fermentacji. Dzięki temu, że jest on zupełnie obojętny dla drożdży, idealnie sprawdza się do produkcji niskoprocentowych napojów wyskokowych. Dosładzanie cydru często kończy się pobudzeniem pozostałych drożdży, które wielu z nas woli wykorzystać w celu nagazowania. Z pomocą ksylitolu możemy wygodnie i bez obaw manipulować poziomem słodkości.

Ekologiczna pasta do zębów z ksylitolem – przepis

Ksylitol wykazuje właściwości przeciwpróchnicze. Dzięki temu perfekcyjnie sprawdza się on jako składnik pasty do zębów. Trzeba jednak przyznać, że kupienie produktów z takich składem, może okazać się problematyczne. Warto więc przygotować pastę do zębów z ksylitolem własnoręcznie.

Przepis na domową pastę do zębów z ksylitolem:

  1. w 20 ml gorącej wody rozpuścić 10g ksylitolu,
  2. dodać 30g oleju kokosowego,
  3. dosypać 50-60g sody oczyszczonej,
  4. dodać kilka kropel olejku eterycznego dla smaku.

Właściwości ksylitolu i jego wpływ na ludzki organizm

Czy ksylitol posiada wartości prozdrowotne lub trzeba uważać na niepożądane skutki uboczne w przypadku zbyt dużego spożycia? Przekonajmy się o tym.

Właściwości zdrowotne

Jednym z najistotniejszych atutów ksylitolu, o którym mówi się najwięcej, są właściwości przeciwpróchnicze i ochrona dziąseł oraz zębów. Wykazuje on zachowania ochronne przed szkodliwym działaniem bakterii patogennych, które znajdują się w jamie ustnej. Gdyby tego było mało, ksylitol wspiera układ immunologiczny – poprawiając tym samym ochronę przed wirusami i bakteriami. Warto wspomnieć również o tym, że posiada on niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że jego spożycie przyczynia się w zaledwie w minimalnym stopniu do wzrostu poziomu glukozy we krwi. Z tego też powodu ksylitol stanowi perfekcyjną alternatywę dla cukrzyków z zakłóconą tolerancją glukozy i insulinoopornością.

Ksylitol w walce o szczupłą sylwetkę

Redukcja tkanki tłuszczowej to ogromne wyzwania – zwłaszcza dla osób czerpiących przyjemność z jedzenia. Słodkości są bez wątpienia doskonałą formą nagrody, gdy jesteśmy z siebie dumni (np. po udanym treningu). Często jednak hamujemy swoje potrzeby, by osiągnąć sylwetkę idealną. Z ksylitolem będzie to o wiele prostsze!

Ksylitol 350g

Ksylitol 350g od PolBioEco

Czy dzieci mogą jeść słodycze z ksylitolem?

Prawdopodobnie wiesz już, że ksylitol nie ulega fermentacji, tworząc naturalne środowisko zasadowe i skutecznie neutralizując działanie szkodliwych kwasów. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, że ksylitol jest produktem zdrowszym i bezpieczniejszym od białego cukru – zwłaszcza gdy rozmawiamy o diabetykach, dzieciach i osobach starszych.

Jak widać, ksylitol dla dzieci jest w pełni bezpieczny i nie należy obawiać się o zdrowie lub pogorszenie samopoczucia szkrabów. Niemniej jednak radzimy uważać z ilością żywności słodzonej ksylitolem – zdrowy rozsądek musimy zachować w przypadku wszystkich produktów spożywczych – niezależnie od ich składu czy rodzaju.

Ksylitol należy także zabezpieczyć przed zwierzętami, gdyż dla nich słodziki są toksyczne i mogą doprowadzić nawet do śmierci (zwłaszcza że zwierzęta nie znają umiaru w spożywaniu wyrobów i składników słodkich). Jeśli więc masz w domu psa, ksylitol traktuj na równi z czekoladą.

Gdzie kupić ksylitol?

Ksylitol coraz częściej dostępny jest w standardowych sklepach spożywczych. W marketach można spotkać go od dłuższego czasu, dlatego z samym zakupem nie powinno być większego problemu. Niemniej jednak należy zastanowić się nad jego ceną w takich miejscach i zwrócić uwagę na jakość – co niestety w dalszym ciągu może okazać się niekoniecznie korzystną ofertą dla  konsumentów.

Najlepszym wyborem jest zatem PolBioEco, gdzie każdy klient otrzyma najwyższej jakości produkty EKO/BIO w atrakcyjnych cenach. Ksylitol nie jest jednak jedynym słodzikiem naturalnego pochodzenia, który mamy do zaoferowania naszym konsumentom. Oddajemy do dyspozycji interesantów takie opcje jak np. erytrytol, stewia, cukier kokosowy i wiele innych interesujących ekologicznych alternatyw. W PolBioEco nie znajdziesz sztucznych zamienników.

Zapraszamy do sklepu PolBioEco, w którym znajdziesz wysokiej jakości produkty – w tym ksylitol. https://sklep.polbioeco.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *