Porady

Ocet jabłkowy – poznaj jego niesamowite właściwości i zastosowanie

Ocet jabłkowy bio ekologiczny kategoria

Ocet jabłkowy znany jest od czasów starożytnych. Chociaż współcześnie najczęściej kupujemy gotowy ocet w sklepie, równie łatwo można zrobić go samodzielnie w domowych warunkach. Chcąc jednak, by ocet z jabłek był najwyższej jakości posiadał najlepsze właściwości, potrzebne są jabłka z ekologicznej uprawy – a nie każdy ma do nich dostęp. Kolejna kwestia to czas. Ocet jabłkowy jest gotowy do spożycia po około miesiącu od nastawienia.

Potrzebujesz go tu i teraz? Sięgnij po gotowy produkt z odpowiednim certyfikatem jakości. Przedstawiamy ocet jabłkowy dostępny w ofercie PolBioEco – prawdziwy Polski producent żywności ekologicznej, spełniający 100% najsurowszych norm i standardów.

Co to jest ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy powstaje w wyniku procesu fermentacji jabłek. Ta z kolei możliwa jest za sprawą bakterii z rodziny Acetobacter. Ma on żółto-brązową barwę i jest mętny (klarowny ocet jabłkowy pochodzi z fabryk, gdzie kontrolowany proces produkcji zaburza całą naturalną strukturę tego wyroby). Jego szerokie zastosowanie w kuchni i medycynie było znane już 5 tysięcy lat p.n.e.

Lecznicze działanie octu jabłkowego doceniano w wielu starożytnych kulturach – egipskiej, babilońskiej, chińskiej, greckiej i rzymskiej. Zachwalał go m.in. Hipokrates.Jako specyfik na kaszel i przeziębienie, wykorzystywany był stosunkowo często – zwłaszcza w połączeniu octu z miodem.

Jabłka zebrane w sadzie, które posłużą do stworzenia octu jabłkowego

Co sprawia, że ocet jabłkowy jest tak wartościowy?

Ocet jabłkowy posiada w składzie aminokwasy, pektyny i związki polifenolowe. Oprócz tego oferuje on szereg składników mineralnych i witamin. W occie jabłkowym znajdziemy m.in.:

  • potas
  • magnez
  • wapń
  • żelazo
  • sód
  • fosfor
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B7 czyli biotyna, B9 czyli kwas foliowy)
  • witamina C
  • kwas octowy
  • kwas kawowy
  • kwas chlorogenowy

Właściwości lecznicze octu jabłkowego

Czy kuchenna apteczka to równie dobre miejsce na to, by przechowywać tam ocet jabłkowy? Tej niezwykłej substancji przypisuje się właściwości:

  • antybakteryjne,
  • przeciwzapalne,
  • immunostymulacyjne,

Z wyjątkiem tego, obniża on poziom “złego” cholesterolu (LDL) i trójglicerydów, czyli przyczynia się do zmniejszenia ryzyka miażdżycy. Jest polecany w diecie osób ze stanem przedcukrzycowym, cukrzycą, insulinoopornością i z wszelkimi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dzieje się tak za sprawą kwasu octowego i kwasu chlorogenowego. Jako że ocet jabłkowy reguluje poziom glukozy we krwi i zmniejsza wydzielanie insuliny, wspomaga redukcję masy ciała. 

Jak jednak maksymalizować jego potencjał odchudzający w walce z nadprogramowymi kilogramami? Jest to często poruszany temat, który chętnie rozwiniemy w dalszej części tekstu i poświęcimy mu nieco więcej uwagi.

Woda z octem jabłkowym to także doskonała metoda na halitozę (utrzymujący się nieprzyjemny zapach z ust). Wystarczy po posiłku wypić szklankę wody z łyżką octu i miodu. Co ciekawe, ocet jabłkowy można stosować także jako składnik płukanki na ból gardła. Należy użyć 1/3 szklanki octu, uzupełnić wodą i płukać gardło kilka razy dziennie. Ta sama płukanka pomaga przy stanach zapalnych, pleśniawkach, nadżerkach. Jest to zatem produkt, który powinien na stałe zagościć w naszych spiżarniach.

Oprócz ww. sytuacji, ocet jabłkowy:

  • wyrównuje poziom pH w organizmie,
  • obniża poziom cholesterolu we krwi,
  • pozytywnie wpływa na odporność organizmu,
  • wspiera procesy trawienne,
  • jest naturalnym probiotykiem,
  • dostarcza enzymów,
  • reguluje poziom cukru we krwi.

Octy Jabłkowe Bio Naturo

Ocet jabłkowy w pielęgnacji ciała

Walka o dobrą kondycję organizmu nie kończy się na przyjmowaniu suplementów diety i dostarczaniu różnego rodzaju prozdrowotnych  substancji drogą doustną. To również pielęgnacja naszej powłoki, czyli skóry, paznokci i włosów. Zobacz, jak wykorzystać ocet jabłkowy w procesach pielęgnacyjnych. 

Rozcieńczony ocet jabłkowy skutecznie leczy zakażenia grzybicze, np.grzybice paznokci, brodawki lub pomaga zwalczać wszy. Woda z octem jabłkowym (1 łyżka octu jabłkowego wymieszana ze szklanką wody) to doskonała płukanka do włosów. Nadaje ona im połysk i miękkość, dzięki czemu wyglądają one zdrowo i są dużo wytrzymalsze oraz sprężyste. Za sprawą swoich właściwości przeciwbakteryjnych, rozcieńczony ocet jabłkowy może służyć jako naturalny dezodorant (wystarczy odrobinę wetrzeć w skórę) i tonik do twarzy.

Borykasz się z problemem cery suchej? Warto przygotować maseczkę z 2 łyżeczek miodu wymieszanych z łyżeczką octu jabłkowego. Przygotowany preparat nałóż na twarz na 20 minut (nie stosować przy cerze naczynkowej). Jeśli posiadasz skórę tłustą, wymieszaj łyżeczkę glinki zielonej z 2 łyżeczkami octu jabłkowego. W celu poprawy konsystencji możesz dodać trochę wody. Nakładaj swój środek na oczyszczoną twarz i po 10 minutach zmyj go wodą letnią wodą.

Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że ocet jabłkowy może także spłycać zmarszczki mimiczne? Warto w tym celu wymieszać 5 łyżek octu z 1/2 litra zimnej wody mineralnej. Następnie nasącz roztworem kawałek gazy lub wacik kosmetyczny i połóż go w miejscu zmarszczek. Po 10 min. zdejmij kompres i opłucz skórę chłodną wodą. Takie okłady można stosować codziennie wieczorem.

Natomiast moczenie stóp w wodzie z octem jabłkowym przyniesie wyraźną ulgę osobom o zmęczonych i opuchniętych nogach (np. pracujących w pozycji stojącej przez wiele godzin dziennie lub po wielogodzinnych wędrówkach). Octu jabłkowego możemy dolać też do kąpieli. Wymaga to użycia szklanki octu, szklanki tłustego mleka i połowy szklanki oliwy z oliwek na wannę wody. Kąpiel ujędrniająca – dwóch szklanek octu i szklanki kawy (zaparzonej z dwóch łyżeczek).

 

Ocet jabłkowy w kuchni

Wracamy do miejsca, z którym ocet jabłkowy kojarzy nam się najczęściej – do kuchni. Najzdrowszy i najsmaczniejszy jest ocet tłoczony ze świeżych jabłek (często do jego wyrobu używa się jabłkowych odpadów: skórek lub gniazd nasiennych), niepasteryzowany i niefiltrowany. W takiej postaci doskonale sprawdza się jako składnik sosów sałatkowych, past kanapkowych, zalew i marynat (zmiękcza mięso, podbija smak ryby) a także jako dodatek do zup lub koktajli.

Ocet jabłkowy przyda się, gdy chcesz zrobić jajko w koszulce (jajko po benedyktyńsku). Zagotuj ok. litr wody z łyżką octu jabłkowego i kiedy zacznie wrzeć, mieszaj energicznie ją łyżką, by pośrodku powstał wir. W ten wir wybij ostrożnie jajko. Po upływie ok. 40 sekund (aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne) wyjmij jajko łyżką cedzakową.

Z wyjątkiem ww. zastosowań, może być on wykorzystywany również w formie zdrowego konserwantu do wekowanych sosów i innych przetworów (np. domowego ketchupu). Ocet jabłkowy jest naprawdę wszechstronny. Warto więc mieć w domu choćby jedną butelkę najwyższej jakości specyfiku.

Matka octowa i wszystko, co warto o niej wiedzieć

Po procesie fermentacji, na powierzchni octu może pojawić się matka octowa (niezależnie od rodzaju produkowanego octu). Jest to galaretowata struktura, która chroni całą zawartość fermentatora. Składa się ona z celulozy, drożdży i żywych kultur bakterii.

Co z nią zrobić? Matkę warto zostawić do końca fermentacji lub można zdjąć ją delikatnie i przechować w chłodnym miejscu (np. lodówce), w słoiku z wodą lub octem. Co, jeśli matka octowa pojawi się w butelkach z octem? Oznacza to, że proces fermentacji nie został zakończony. Nie będzie mieć ona jednak niekorzystnego wpływu na smak lub właściwości octu, dlatego wystarczy się jej pozbyć i można bez obaw przejść do konsumpcji octu.

Matka octowa to produkt uboczny, który jest szczególnie wartościowy dla osób samodzielnie produkujących ocet w domowych warunkach. Przyspiesza ona proces fermentacji i stabilizuje nastaw. Wystarczy dodać ją do produkowanego octu i czekać na efekty.

Ocet jabłkowy bio 5% Bio NaturoOcet jabłkowy bio 5% Bio Naturo

Picie octu jabłkowego – fakty i mity

Czy ocet jabłkowy można pić? Jest to pytanie, które bardzo często pojawia się wśród osób rozpoczynających swoją przygodę z odchudzaniem, zdrową żywnością, czy poprawą stylu życia. Picie octu jabłkowego ma mnóstwo zalet i potrafi poprawić pracę ludzkiego organizmu. Chcesz dowiedzieć się, jak to robić w sposób bezpieczny i zadowalający? Sprawdź już teraz.

Ocet jabłkowy i odchudzanie – prawda, czy fałsz?

Tak. Ocet jabłkowy może mieć realny wpływ na poprawę metabolizmu, łaknienia, czy procesu odchudzania – zwłaszcza jeśli zostanie uzupełniony takimi dodatkami, jak ostra papryka (np. chilli), imbir i czosnek. Nie należy jednak oczekiwać od niego spektakularnych rezultatów, ponieważ wszystko zależy od stałych nawyków żywieniowych, bilansu kalorycznego i aktywności fizycznej (zarówno tej zaplanowanej, jak i spontanicznej).

Jeśli więc prowadzisz niezdrowy siedzący styl życia, źle się odżywiasz, a Twój bilans kaloryczny jest zawyżony, ocet jabłkowy nie będzie stanie wykonać całej pracy i zredukować tkanki tłuszczowej. Nie zapominaj, że zarówno dieta, jak i aktywność fizyczna to temat wyjątkowo złożony. Nie próbuj więc samodzielnie walczyć z nadprogramowymi kilogramami, gdyż może okazać się to zbyt czasochłonne, pracochłonne i skomplikowane. Udaj się z problemem do ekspertów ds. dietetyki i żywienia oraz treningu.

Grafika ocet ryżowy, ocet o smaku malionwym, ocet kokosowy naturo

                           Sprawdź nasze wszystkie octy!

Jak pić ocet jabłkowy?

Spożywanie octu jabłkowego w pierwszej kolejności może wydawać się abstrakcją. Wcale nie musi być to jednak męczące i problematyczne. Może okazać się, że stanie się to Twoim codziennym rytuałem. Jak zatem zamaskować smak octu jabłkowego? Przedstawiamy kilka interesujących propozycji podania octu jabłkowego.

  • Ocet jabłkowy z herbatą – kubek herbaty + 1-2 łyżki octu jabłkowego + imbir + chilli;
  • Ocet jabłkowy z sokami – szklanka soku + 1-2 łyżki octu jabłkowego;
  • Ocet jabłkowy z przyprawami – szklanka wody + 1-2 łyżki octu jabłkowego + imbir + chilli + kurkuma;
  • Ocet jabłkowy z wodą i miodem – 1 łyżka miodu + 1-2 łyżki octu jabłkowego + szklanka wody.

UWAGA! Nigdy nie pij octu jabłkowego, który nie został wcześniej rozcieńczony z wodą, herbatą lub sokiem. Jego działanie na organizm będzie dzięki temu delikatniejsze i spokojniejsze, a Ty wykorzystasz maksymalny potencjał właściwości prozdrowotnych i odżywczych. 

 

Przeciwwskazania

Chociaż ww. informacje wskazują na wszechstronne zastosowanie octu jabłkowego dla zdrowia, należy pamiętać o tym, by zachować zdrowy rozsądek. Nie należy pić octu jabłkowego w momencie, w którym:

  1. pojawia się problem z nadwrażliwością zębów, dziąsłami lub szkliwem,
  2. poziom potasu we krwi utrzymuje się na niskim poziomie;
  3. cierpisz na osteoporozę;
  4. cierpisz na refluks żołądka, inne dolegliwości pokarmowe, choroby wątroby lub wrzody;
  5. stosowanie octu jabłkowego przyprawia Cię o ból żołądka lub nudności;

Jak widać, ocet jabłkowy ma wybitny potencjał zdrowotny. Należy jednak pamiętać, że wybór właściwych produktów również nie pozostaje bez znaczenia. Sięgając po wyroby PolBioEco otrzymujesz pewność, że jest to wysokogatunkowa propozycja dedykowana osobom o dużych oczekiwaniach względem jakości i czystości. Porównaj naturalne i ekologiczne rozwiązania z marketowymi zamiennikami (które w wielu przypadkach pochodzą z nieznanych źródeł, a ich skład i czystość pozostają tajemnicą), producent żywności ekologicznej PolBioEco to najlepsza dostępna alternatywa. Nie ryzykuj zdrowiem i satysfakcją, gdy na wyciągnięcie ręki masz tak wiele fantastycznych produktów BIO/EKO. Zapraszamy serdecznie do naszego sklepu! https://sklep.polbioeco.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *