Kwasy chlebowe i podpiwki
Nie tylko szybko i na długo gaszą pragnienie i orzeźwiają, ale też mają właściwości probiotyczne i stanowią doskonałe źródło witamin i mikroelementów. Kwasy chlebowe i podpiwki wracają na nasze stoły, coraz częściej zastępując soki owocowe czy – na szczęście – napoje gazowane. To naturalne napoje, które można przygotować samodzielnie, ale można także kupić jako tradycyjne wyroby. Kwas chlebowy powstaje w procesie fermentacji chleba. W jego składzie powinny się znaleźć słód jęczmienny i żytni (czasami pszenny lub z domieszką mąki razowej) z dodatkiem cukru czy drożdży. Konserwanty i barwniki są zbędne!
Podpiwek, zwany niezasłużenie ubogim krewnym piwa, to napój na bazie kawy zbożowej i chmielu. W procesie fermentacji uzyskujemy napój gazowany o niskiej zawartości alkoholu (0,5-2%). Ma fenomenalny smak, aromat oraz właściwości prozdrowotne. To prawdziwa bomba witamin z grupy B, selenu, cynku oraz antyoksydantów.
Naturalne składniki, bez konserwantów
Nie tylko domowa produkcja kwasu chlebowego oraz podpiwków gwarantuje, że będą to napoje bez konserwantów i substancji barwiących. Renomowani producenci, często małe lokalne firmy dbające o każdy szczegół na każdym etapie produkcji, oferują kwasy chlebowe najwyższej jakości. Warto po nie sięgać nie tylko w upały, ale i przez cały rok. To doskonałe uzupełnienie codziennej diety oraz gwarancja wzmocnienia odporności a także uregulowania pracy układu pokarmowego.